preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Slikovni rezultat za facebook

Ispis statistike od 6. 10. 2011.

Ukupno: 944141
Ovaj mjesec: 2118
Ovaj tjedan: 580
Danas: 159

 

gledajHrvatsku
live video streaming

Zvjezdarnica
11.12.2018. 08:08
Helix - suza u svijetu koji umire
Na udaljenosti od 700 svjetlosnih godina Helix je najbliža otkrivena planetarna maglica. Začudo, iako najbliža, nije prva otkrivena.

Carnet
12.12.2018. 12:35
Prijavite rad na stručnoj konferenciji Srce DEI 2019
Pozivamo vas da prijavite rezultate svojeg rada, ideju ili prijedloge iz nekog od navedenih tematskih područja na konferenciji Srce DEI 2019: "Povezivanje, komunikacija, suradnja" koja će se održati 1. i 2. travnja 2019. godine u Zagrebu.

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Znanost
12.12.2018. 08:13
Ovaj smartfon s baterijom od 10.000 mAh košta $99,99, a možeš ga dobiti i besplatno!
Koja vam osobina mobilnog telefona najviše treba, ali onako iskreno? Jak procesor? Veliki ekran? NFC? Ako ćemo vjerovati istraživanjima, korisnici mobitela sve ove svjetlucave, blještave stvari guraju u stranu, na prvo mjesto stavljajući autonomiju. Ne bi bilo loše da baterija traje barem malo duže, zar ne? Budući da se još nije smislilo kako iz postojećih […]

Ekologija
30.11.2018.
Tekstilna industrija i njezin utjecaj na okoliš
Opće je poznato da svaki potrošački proizvod na ovaj ili onaj način utječe na okoliš. Međutim, prosječan potrošač nije svjestan i ne zna koji proizvod ima manje ili više utjecaja na životnu sredinu nego drugi. Bilo koji proizvod koji se proizvodi, koristi ili uklanja na način koji značajno smanjuje štetu zagađenja životne sredine, može se smatrati ekološki prihvatljivim.

Nonina kuharica

Nonina kuharica

Projekt Nonina kuharica započeli smo u trećem razredu, kada smo učili povijest zavičaja. Uvodno predavanje održala nam je etnologinja Ivona Orlić, koja nas je upoznala sa životom i radom naših predaka, običajima, prehranom, odijevanjem, graditeljstvom...

    

Nakon toga počeli smo sakupljati  stare recepte naših nona.  U vrijeme maškara organizirali smo razredno natjecanje u izradi fritula koje su učenici, uz pomoć svojih nona, izradili kod kuće i donijeli ih u školu. U školi smo ih ocjenjivali i kušali. Učenici su predložili elemente ocjenjivanja: izgled, okus, sastav. Recept pobjedničkih fritula ušao je u Noninu kuharicu. U goste smo pozvali i prijatelje iz ostalih razreda. Svi su se lijepo družili, zabavljali i zasladili.

  

Kad smo sakupili recepte, slijedilo je zapisivanje, ispravljanje, dorađivanje… Zapisivali smo recepte na čakavskom dijalektu pa je mnoge trebalo preurediti jer su bili izrečeni književnim jezikom i u dijalektu, pomiješano. Svi su se trudili unijeti što više riječi koje koriste njihove none („da se ne pozabe“). Tu su otkrili da se za isti predmet u svakom selu koristi druga riječ. Uz svaki recept učenici su naslikali i sliku da se lakše mogu snalaziti u traženju recepta i da odmah mogu vidjeti kako izgledaju gotova jela Sve nepoznate riječi, u skupinama, slagali su abecednim redom i sastavili mali rječnik na kraju Kuharice.

U goste smo pozvali i vrijednu nonu Branku koja nam je pokazala kako su naše none izrađivale fuže i ostalu domaću tjesteninu, nakon čega su svi učenici  izrađivali fuže i frkance. Taj posjet im je ostao u posebnom sjećanju, a i naučili su puno, od toga kako razbiti jaje do malih kuharskih tajni kako rezati nožem i slično.

    

Učenici su pisali sastavke o fužima, kuhanju palente, običajima i kuharskim tajnama nona.

 

Dvi palente

Poli nas se kuhaju dvi različite palente: palenta moje none i palenta moje mame. Palenta moje mame je čarobna palenta ki se kuha dva minuta, tako reče ona, a palenta moje none je prava starinska palenta i kuha se jenu uru.

U kota se vrže jeno litro vode. Se čeka da zakuha, pak se vrže malo soli, ako je, se vrže i malo domaćega uja da se palenta ne zataka za kota. Žutu muku se sipa malo po malo u vodu zajno mišajući s palentaron. Mora se mišat da ne gre na grudice, da bude glatka i guštoža. Sve skupa se kuha kvarnar i pet menuti. Kuhanu palentu se strese na prontu dasku i tu se hladi.Zrižemo je s koncon. Moremo je isti sa  šugon, črčkima, siron, zejen, pečurkami  i kapuzon. Ma i mama raj ide noninu palentu.

Marijana Ritoša, 4.r.

Tradicija, običaji, jelovnici, fešte… vinogradi, maslinici, lavandina polja i ljekovito bilje vrijednosti su koje preuzimamo od naših nona i nonića… Uživajmo u njima i s poštovanjem ih prenosimo onima koji dolaze… da ne umre selo, da se ne izgubi duša…

 

IV. r. s učiteljicom Anom Pahović, krajem šk.g. 2015./2016. U PŠ Vižinada – OŠ Jože Šurana Višnjan

 

 

Nonina kuharica

 

---------------------------------

METEOROLOŠKA  POSTAJA OŠ JOŽE ŠURANA VIŠNJAN - DETALJNIJE -

---------------------------------

ONLINE RASPORED SATI

---------------------------------

GALERIJA TIA


Anketa
Koliko često posjećuješ web stranicu škole?







Na današnji dan
11.12.2018. 09:52
11. prosinca - Svjetski dan UNICEF-a
Generalna skupština Ujedinjenih naroda, 11. prosinca 1946. godine osnovala je organizaciju za pomoć djeci – UNICEF (United Nations Children's Fund). Nastao je s ciljem pružanja pomoći djeci poslijeratne Europe. Danas je najveći dio napora UNICEF-a je usmjeren na djecu u zemljama u razvoju.

11.12.2018. 09:50
11. prosinca - Međunarodni dan planina
Međunarodni dan planina obilježava se od 2003. godine s ciljem upoznavanja šire javnosti s planinskim područjima, njihovim vrijednostima i problemima. Ovogodišnji Međunarodni dan planina posvećen je planinama i šumama. Cilj mu je povećati svijest javnosti o važnosti planinskih šuma te uloge koju one imaju kao i njihovog utjecaja na mjere prilagođavanja klimatskim promjenama.

10.12.2018. 14:04
10. prosinca - Dan ljudskih prava
Dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca, na dan kada je 1948. godine potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost - bez ikakvih razlika”.


Raspored zvona
Redni broj sata Početak Završetak
1. 8:00 8:45
2. 8:50 9:35
Veliki odmor 9:35 9:50
3. 9:50 10:35
Veliki odmor 10:35 10:50
4. 10:50 11:35
5. 11:40 12:25
6. 12:30 13:15
7. 13:20 14:05

 


« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji





preskoči na navigaciju