preskoči na sadržaj
Nonina kuharica

Nonina kuharica

Projekt Nonina kuharica započeli smo u trećem razredu, kada smo učili povijest zavičaja. Uvodno predavanje održala nam je etnologinja Ivona Orlić, koja nas je upoznala sa životom i radom naših predaka, običajima, prehranom, odijevanjem, graditeljstvom...

    

Nakon toga počeli smo sakupljati  stare recepte naših nona.  U vrijeme maškara organizirali smo razredno natjecanje u izradi fritula koje su učenici, uz pomoć svojih nona, izradili kod kuće i donijeli ih u školu. U školi smo ih ocjenjivali i kušali. Učenici su predložili elemente ocjenjivanja: izgled, okus, sastav. Recept pobjedničkih fritula ušao je u Noninu kuharicu. U goste smo pozvali i prijatelje iz ostalih razreda. Svi su se lijepo družili, zabavljali i zasladili.

  

Kad smo sakupili recepte, slijedilo je zapisivanje, ispravljanje, dorađivanje… Zapisivali smo recepte na čakavskom dijalektu pa je mnoge trebalo preurediti jer su bili izrečeni književnim jezikom i u dijalektu, pomiješano. Svi su se trudili unijeti što više riječi koje koriste njihove none („da se ne pozabe“). Tu su otkrili da se za isti predmet u svakom selu koristi druga riječ. Uz svaki recept učenici su naslikali i sliku da se lakše mogu snalaziti u traženju recepta i da odmah mogu vidjeti kako izgledaju gotova jela Sve nepoznate riječi, u skupinama, slagali su abecednim redom i sastavili mali rječnik na kraju Kuharice.

U goste smo pozvali i vrijednu nonu Branku koja nam je pokazala kako su naše none izrađivale fuže i ostalu domaću tjesteninu, nakon čega su svi učenici  izrađivali fuže i frkance. Taj posjet im je ostao u posebnom sjećanju, a i naučili su puno, od toga kako razbiti jaje do malih kuharskih tajni kako rezati nožem i slično.

    

Učenici su pisali sastavke o fužima, kuhanju palente, običajima i kuharskim tajnama nona.

 

Dvi palente

Poli nas se kuhaju dvi različite palente: palenta moje none i palenta moje mame. Palenta moje mame je čarobna palenta ki se kuha dva minuta, tako reče ona, a palenta moje none je prava starinska palenta i kuha se jenu uru.

U kota se vrže jeno litro vode. Se čeka da zakuha, pak se vrže malo soli, ako je, se vrže i malo domaćega uja da se palenta ne zataka za kota. Žutu muku se sipa malo po malo u vodu zajno mišajući s palentaron. Mora se mišat da ne gre na grudice, da bude glatka i guštoža. Sve skupa se kuha kvarnar i pet menuti. Kuhanu palentu se strese na prontu dasku i tu se hladi.Zrižemo je s koncon. Moremo je isti sa  šugon, črčkima, siron, zejen, pečurkami  i kapuzon. Ma i mama raj ide noninu palentu.

Marijana Ritoša, 4.r.

Tradicija, običaji, jelovnici, fešte… vinogradi, maslinici, lavandina polja i ljekovito bilje vrijednosti su koje preuzimamo od naših nona i nonića… Uživajmo u njima i s poštovanjem ih prenosimo onima koji dolaze… da ne umre selo, da se ne izgubi duša…

 

IV. r. s učiteljicom Anom Pahović, krajem šk.g. 2015./2016. U PŠ Vižinada – OŠ Jože Šurana Višnjan

 

 

Nonina kuharica

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA I RADOVA UČENIKA


 

Na današnji dan
21.06.2017. 08:31
21. lipnja - Svjetski dan glazbe
U mnogim zemljama svijeta, 21. lipnja obilježava se kao Svjetski dan glazbe, odnosno Fete de la Musique. Toga dana glazbenici amateri, ali i profesionalci, besplatno nastupaju na javnim gradskim površinama podsjećajući na važnost glazbe u svakodnevnome životu.

21.06.2017. 08:17
21. lipnja - Prvi dan ljeta
Ljeto je jedno od četiri godišnja doba i najtoplije je od njih. Na sjevernoj polutki traje otprilike od 20. lipnja do 23. rujna. Na južnoj polutki traje od oko 20. prosinca do oko 21. ožujka. Po konvenciji ljeto na sjevernoj Zemljinoj polutki traje dio lipnja, cijeli srpanj, kolovoz i dio rujna, a na južnoj Zemljinoj polutki dio prosinca, cijeli siječanj, veljača i dio ožujka.

16.06.2017. 08:38
17. lipnja – Svjetski dan suzbijanja dezertifikacije
Svake godine, 17. lipnja obilježava se Svjetski dan suzbijanja dezertifikacije. Taj dan Ujedinjeni narodi posvećuju senzibiliziranju javnosti o dezertifikaciji, degradaciji zemljišta i suši.


Raspored zvona
Redni broj sata Početak Završetak
1. 8:00 8:45
2. 8:50 9:35
Veliki odmor 9:35 9:50
3. 9:50 10:35
Veliki odmor 10:35 10:50
4. 10:50 11:35
5. 11:40 12:25
6. 12:30 13:15
7. 13:20 14:05





preskoči na navigaciju