preskoči na sadržaj
Nonina kuharica

Nonina kuharica

Projekt Nonina kuharica započeli smo u trećem razredu, kada smo učili povijest zavičaja. Uvodno predavanje održala nam je etnologinja Ivona Orlić, koja nas je upoznala sa životom i radom naših predaka, običajima, prehranom, odijevanjem, graditeljstvom...

    

Nakon toga počeli smo sakupljati  stare recepte naših nona.  U vrijeme maškara organizirali smo razredno natjecanje u izradi fritula koje su učenici, uz pomoć svojih nona, izradili kod kuće i donijeli ih u školu. U školi smo ih ocjenjivali i kušali. Učenici su predložili elemente ocjenjivanja: izgled, okus, sastav. Recept pobjedničkih fritula ušao je u Noninu kuharicu. U goste smo pozvali i prijatelje iz ostalih razreda. Svi su se lijepo družili, zabavljali i zasladili.

  

Kad smo sakupili recepte, slijedilo je zapisivanje, ispravljanje, dorađivanje… Zapisivali smo recepte na čakavskom dijalektu pa je mnoge trebalo preurediti jer su bili izrečeni književnim jezikom i u dijalektu, pomiješano. Svi su se trudili unijeti što više riječi koje koriste njihove none („da se ne pozabe“). Tu su otkrili da se za isti predmet u svakom selu koristi druga riječ. Uz svaki recept učenici su naslikali i sliku da se lakše mogu snalaziti u traženju recepta i da odmah mogu vidjeti kako izgledaju gotova jela Sve nepoznate riječi, u skupinama, slagali su abecednim redom i sastavili mali rječnik na kraju Kuharice.

U goste smo pozvali i vrijednu nonu Branku koja nam je pokazala kako su naše none izrađivale fuže i ostalu domaću tjesteninu, nakon čega su svi učenici  izrađivali fuže i frkance. Taj posjet im je ostao u posebnom sjećanju, a i naučili su puno, od toga kako razbiti jaje do malih kuharskih tajni kako rezati nožem i slično.

    

Učenici su pisali sastavke o fužima, kuhanju palente, običajima i kuharskim tajnama nona.

 

Dvi palente

Poli nas se kuhaju dvi različite palente: palenta moje none i palenta moje mame. Palenta moje mame je čarobna palenta ki se kuha dva minuta, tako reče ona, a palenta moje none je prava starinska palenta i kuha se jenu uru.

U kota se vrže jeno litro vode. Se čeka da zakuha, pak se vrže malo soli, ako je, se vrže i malo domaćega uja da se palenta ne zataka za kota. Žutu muku se sipa malo po malo u vodu zajno mišajući s palentaron. Mora se mišat da ne gre na grudice, da bude glatka i guštoža. Sve skupa se kuha kvarnar i pet menuti. Kuhanu palentu se strese na prontu dasku i tu se hladi.Zrižemo je s koncon. Moremo je isti sa  šugon, črčkima, siron, zejen, pečurkami  i kapuzon. Ma i mama raj ide noninu palentu.

Marijana Ritoša, 4.r.

Tradicija, običaji, jelovnici, fešte… vinogradi, maslinici, lavandina polja i ljekovito bilje vrijednosti su koje preuzimamo od naših nona i nonića… Uživajmo u njima i s poštovanjem ih prenosimo onima koji dolaze… da ne umre selo, da se ne izgubi duša…

 

IV. r. s učiteljicom Anom Pahović, krajem šk.g. 2015./2016. U PŠ Vižinada – OŠ Jože Šurana Višnjan

 

 

Nonina kuharica

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA I RADOVA UČENIKA


Anketa
Treba li u škole uvesti uniforme?




 

Na današnji dan
25.04.2017. 10:02
25. travnja - Dan DNK
Na današnji dan, 25. travnja 1953. godine znanstvenici James Watson, Francis Crick, Maurice Wilkins i Rosalind Franklin objavili su u stručnom časopisu Nature objašnjenje strukture DNK. Zbog toga se upravo na taj datum obilježava Međunarodni dan DNK.

14.04.2017. 08:30
Uskrs i hrvatski uskrsni običaji
U četrdesetodnevnom razdoblju koje predstoji Uskrsu pod nazivom korizma, od davnih vremena, određenim postupcima su se izdvajali neki dani: sredinom korizme na trenutak se prekidao korizmeni post i pokora, a pete korizmene nedjelje kućne slike svetaca i raspela prekrivale su se tamnim rupcima.

11.04.2017. 09:20
11. travnja - Dan Parkinsonove bolesti
Parkinsonova bolest uzrokuje usporenost pokreta, ukočenost mišića i zglobova. Tri glavna simptoma bolesti su drhtanje, ukočenost mišića i usporenost pokreta. Parkinsonova je bolest vjerojatno najpoznatiji neurološki poremećaj kretanja, od kojeg u Europi boluje više od milijun ljudi.


Raspored zvona
Redni broj sata Početak Završetak
1. 8:00 8:45
2. 8:50 9:35
Veliki odmor 9:35 9:50
3. 9:50 10:35
Veliki odmor 10:35 10:50
4. 10:50 11:35
5. 11:40 12:25
6. 12:30 13:15
7. 13:20 14:05





preskoči na navigaciju