Nonina kuharica
Projekt Nonina kuharica započeli smo u trećem razredu, kada smo učili povijest zavičaja. Uvodno predavanje održala nam je etnologinja Ivona Orlić, koja nas je upoznala sa životom i radom naših predaka, običajima, prehranom, odijevanjem, graditeljstvom...
Nakon toga počeli smo sakupljati stare recepte naših nona. U vrijeme maškara organizirali smo razredno natjecanje u izradi fritula koje su učenici, uz pomoć svojih nona, izradili kod kuće i donijeli ih u školu. U školi smo ih ocjenjivali i kušali. Učenici su predložili elemente ocjenjivanja: izgled, okus, sastav. Recept pobjedničkih fritula ušao je u Noninu kuharicu. U goste smo pozvali i prijatelje iz ostalih razreda. Svi su se lijepo družili, zabavljali i zasladili.
Kad smo sakupili recepte, slijedilo je zapisivanje, ispravljanje, dorađivanje… Zapisivali smo recepte na čakavskom dijalektu pa je mnoge trebalo preurediti jer su bili izrečeni književnim jezikom i u dijalektu, pomiješano. Svi su se trudili unijeti što više riječi koje koriste njihove none („da se ne pozabe“). Tu su otkrili da se za isti predmet u svakom selu koristi druga riječ. Uz svaki recept učenici su naslikali i sliku da se lakše mogu snalaziti u traženju recepta i da odmah mogu vidjeti kako izgledaju gotova jela Sve nepoznate riječi, u skupinama, slagali su abecednim redom i sastavili mali rječnik na kraju Kuharice.
U goste smo pozvali i vrijednu nonu Branku koja nam je pokazala kako su naše none izrađivale fuže i ostalu domaću tjesteninu, nakon čega su svi učenici izrađivali fuže i frkance. Taj posjet im je ostao u posebnom sjećanju, a i naučili su puno, od toga kako razbiti jaje do malih kuharskih tajni kako rezati nožem i slično.
Učenici su pisali sastavke o fužima, kuhanju palente, običajima i kuharskim tajnama nona.
Dvi palente
Poli nas se kuhaju dvi različite palente: palenta moje none i palenta moje mame. Palenta moje mame je čarobna palenta ki se kuha dva minuta, tako reče ona, a palenta moje none je prava starinska palenta i kuha se jenu uru.
U kota se vrže jeno litro vode. Se čeka da zakuha, pak se vrže malo soli, ako je, se vrže i malo domaćega uja da se palenta ne zataka za kota. Žutu muku se sipa malo po malo u vodu zajno mišajući s palentaron. Mora se mišat da ne gre na grudice, da bude glatka i guštoža. Sve skupa se kuha kvarnar i pet menuti. Kuhanu palentu se strese na prontu dasku i tu se hladi.Zrižemo je s koncon. Moremo je isti sa šugon, črčkima, siron, zejen, pečurkami i kapuzon. Ma i mama raj ide noninu palentu.
Marijana Ritoša, 4.r.
Tradicija, običaji, jelovnici, fešte… vinogradi, maslinici, lavandina polja i ljekovito bilje vrijednosti su koje preuzimamo od naših nona i nonića… Uživajmo u njima i s poštovanjem ih prenosimo onima koji dolaze… da ne umre selo, da se ne izgubi duša…
IV. r. s učiteljicom Anom Pahović, krajem šk.g. 2015./2016. U PŠ Vižinada – OŠ Jože Šurana Višnjan
METEOROLOŠKA POSTAJA OŠ JOŽE ŠURANA VIŠNJAN - DETALJNIJE -
---------------------------------
ONLINE RASPORED SATI
---------------------------------
GALERIA TIA-2026