2022-03-15 10:51:06

Županijsko natjecanje iz informatike u našoj školi

Usprkos pandemiji koronavirusa koja još uvijek traje, 11. ožujka održano je županijsko natjecanje iz informatike u našoj Matičnoj školi u Višnjanu.

Predstavnici naše škole bili su David Dražetić i Filip Peršurić Bernobić, a njihovi mentori su bili učitelji Antonio Božić i Enis Ramadan.

Na županijskom natjecanju testiraju se različite informatičke vještine kroz 5 kategorije.

Kategorije Algoritmi i Logo provjeravaju sposobnost rješavanja složenih problema gdje je cilj napisati savršen programski kôd koji će se izvršavati što brže u programskom jeziku Python ili programskom jeziku Logo. Za našu školu sudjelovao je David Dražetić u kategoriji petog razreda.

Za one koji ne vole složene probleme ili velike programske sustave, predviđene su kategorije Digitalne kompetencije i Osnove informatike, jer kroz njih se provjerava teoretsko znanje koje je uvijek od koristi. Iz digitalnih kompetencija našu školu je predstavljao Filip Peršurić Bernobić također za uzrast petog razreda.

Natjecanje je krenulo u 9 sati ujutro kad je jedan učenik iz Pazinske škole sudjelovao u natjecanju iz programskog jezika Logo.

Odmah pri završetku ove kategorije na školskom igralištu službeno je otvoreno natjecanje uz pozdrave ravnatelja škole i  prigodan plesni program cura iz školskog folklora uz vodstvo učiteljice Davorke Travan.

Primjena algoritama za sve razrede je počela u 11:45, kada su učenici dobili zadatke za programirati i korisničke podatke za ući u Evaluator, sustav u kome su provjeravali točnost sintakse koda napisanih programa i gdje se u konačnici bodovalo zadnje uneseno rješenje. Učenici su imali tri zadatka. Natjecanje je završilo u 13:45.

Pri završetku ove kategorije uslijedio je ručak na bazi riže za sve učenike i mentore u školskoj kuhinji.

Kategorija Digitalne kompetencije za pete i šeste razrede su počele u 14:30, a 5 minuta prije učenici su dobili i upisali lozinke za pristup testu. Prijavili su se u virtualnu učionicu i krenuli s rješavanjem. Natjecanje je trajalo sat vremena, a neki učenici su završili i ranije. Imali su 10 zadataka i sveukupno dvadesetak bodova.

U isto vrijeme trajalo je predstavljanje dva razvoja softvera pred županijskim povjerenstvom gdje smo imali priliku uživo i videovezom pratiti genijalna rješenja koja su nam predstavili dva osmaša iz Pule i Umaga.

Natjecanje za kategorije Osnove informatike za 7. i 8. razred počelo je u 16:15. Par minuta prije učenici su dobili lozinke za pristup testu, a prije toga su se morali prijaviti u sustav mooc.carnet.hr te su to mogli napraviti u učioni pola sata prije. Procedura je bila ista kao i za natjecanje za Digitalne kompetencije. Učenici su imali sat vremena za riješiti zadatke i nakon toga se ispit zatvarao i nisu imali više pristup.

Natjecanje je završilo službenim proglašenjem svih pobjednika i podjelom prigodnih poklona od strane Ravnatelja i Predsjednika Županijskog povjerenstva Enisa Ramadana.

U našoj se školi tako skupio popriličan broj učenika iz svih dijelova Istre, najviše iz Pule i svih njenih škola, potom Rovinja, Umaga, Pazina, Poreča, Labina, Novigrada, Vodnjana, Buje ali i manjih škola kao što su Žminj, Kanfanar, Raša, Fažana, Nedešćina, Višnjan... 

Sve zajedno 55 učenika i tridesetak mentora družilo se i zabavljalo prošlog petka u našoj školi, a svakako pod epidemiološkim mjerama.

Sve detaljne rezultate možete provjeriti na sustavu natjecanja: https://informatika.azoo.hr/

Ulaskom u novo, treće desetljeće, nije se promijenila želja da to ostane najatraktivnije školsko natjecanje. I dalje se nastoji unaprijediti način njegovog odvijanja kako bi se uključio što veći broj naprednih, nadarenih i sposobnih mladih natjecatelja.

Iznimni rezultat je postigao David Dražetić u kategoriji Algoritama za pete razrede pod mentorstvom mentora Enisa Ramadana – drugo mjesto !

S nadom u još bolje uvjete,

Vidimo se sljedeće godine! 

Antonio Božić


Osnovna škola Jože Šurana Višnjan